Над 40 млади автори наредиха традиционната януарска изложба с близо 80

...
Над 40 млади автори наредиха традиционната януарска изложба с близо 80
Коментари Харесай

За 25-и път младежи наредиха януарска изложба под липите

Над 40 млади създатели подредиха обичайна януарска галерия с близо 80 произведения в зала „ Байер “ в Стара Загора.

Изложбата бе открита от доктор Милен Алагенски, ръководител на Представителството на Съюза на българските художници в под липите.  

„ Поздравявам Ви от името на кмета на община Стара Загора Живко Тодоров. Настоящата експозиция от доста години дава по прелестен метод същинското начало на културния календар в нашия град. Това е значимо, тъй като изложбата е празник на младостта и на гения. Вече 25 години тази традиция продължава и знам, че организацията на това събитие е постоянно доста вълнуваща “, обърна се към гостите на откриването отрасловият зам.-кмет на общината Милена Желева. „ Уверявам ви, че ще ви поддържаме. Надграждайте гения, който притежавате, а наша задача е да ви осигурим всичко належащо за развиването му. На добър час! “, добави тя.

Организатори на самодейността са Фондация „ Пламък “, Фондация „ Постижения “, Дружество за разпространяване на знания-Стара Загора, които имат подкрепата на Община Стара Загора и разчитат на медийното партньорство на вестник  „ Национална бизнес поща “.

Голяма част от създателите са от или учат в града, като в експозицията се включиха и младежи от Казанлък. Условието, което трябваше да спазят гениите, бе да са на възраст от 15 навършени години до 35 ненавършени. Превес дадоха девойките.  

„ Благодарности към младежите, без тях няма по какъв начин да има галерия. Важното е, че четвърт век млади създатели влизат в зала „ Байер “. Някои към този момент са утвърдени художници, които са тръгнали от тази галерия. Всяка галерия през годините има собствен образ, тазгодишната се отличава със свежи тонове, с многообразие от техники. Тенденция – увеличение на участниците с фотографии. Фотографията се появява все по-активно, затова считам, че би трябвало в годините напред да се търси метод и уместно място за обособена галерия на художник-фотографи “, показа Трифон Митев, ръководител на Фондация „ Пламък “. Той благодари на всички, които подкрепят реализацията на начинанието.

„ Възхищавам се на това, което вършиме. Продължавайте да творите – нужни са творци и таланти в наше време. С признателност и към уредниците, които вършат допустима вашата изява към този момент през годините “, добави и зам.-кметът на Стара Загора Надежда Чакърова.

Номинации от 25-тата януарска младежка галерия получиха Нели Пиперова, Джулиана Гутова, Михаела Димитрова. А първото място зае Полин Чакалова, втора бе Кристияна Джингова, а третото място заслужи Биляна Димитрова.

Виктория Стоянова, изп. шеф на Фондация „ Постижения “ и ръководител на Медиен конгломерат „ Национална бизнес поща “ също насочи своето обръщение към надарените младежи. „ За поредна година, към този момент четвъртъ век, откриваме Младежката художествена галерия. Не се сещам за толкоз устойчива и сигурна традиция. Инициативата за нея от страна на фондация „ Пламък “ показва човешки и професионални качества, но и огромното щедро сърце, любовта към младежите и изкуството, които ръководителят на фондацията Трифон Митев носи. Този живописен конгрес всякога е друг. Интересно е да видиш по какъв начин в началото плахите млади художници с времето се трансформират в уверени хора със самочувствие. Изложбата има своята роля за това, тъй като всеки актьор има потребност от аудитория. Пожелавам Ви да сте здрави, енергични, усмихнати, фокусирани върху бъдещето и достиженията. Ние сме отворени за това да ви поддържаме “, сподели Стоянова по време на формалното разкриване на експозицията.

Традиционната януарска младежка художествена галерия ще остане в зала „ Байер “ до 31 януари, а от 3 февруари ще гостува в изложбената зала на Художествената галерия в град Раднево.

Повечето от творбите се продават в поддръжка на младите художници.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР